Friday, January 25, 2008

SejArah hidUp yang keKAL daN xaKAn beRubah....

Act, cerita ni da ramai yg thu...tp xpela..sebagai permulaan....ayu letak cite ni blk...kisah hidup ayu yang memang sukar untuk ditelan tapi takdir dah tertulis jadi ayu terima ketentuan Illahi dengan hati yang tabah....

"Sayang, ada kat mana ni? xblk lg ka?"
-"Ney ada kt cni lg (downtown-Cheras), ikut depala, satg nk blk Ney msg ek, B kt mn ni?"
"B kt dpn umah ni, B nk kuar tau mlm ni..sj nak lepak2. Ney jgn risau tau..."
"B janji tau, minggu depan mai kt Ney"
"B janji syg..mgu dpn kita jmp k.."

2 Jun 2007..1.00am

Aku antar msg dkt B gtau aku dah ade kt umah.. 'B, Ney dah smpi umah, B bt pa?kt luar lg ka?'
B bls msg aku 'B kt luar lg syg, satg nk blk B msg Ney k.'

2 Jun 2007..2.31am..

Aku antar lg msg dkt B 'B, B ada mn?xblk lg ka?'
B bls msg aku 'Ada kt atas motor ni, ada ramaila syg, smua lbih kurg 50biji motor, nk round island.'
-'B, blkla..jgnla kuar rmai2 cm2, Ney xsukala nti kalau polis main nti, B kna skali.'

2 Jun 2007..2.57am..

Aku msg B lg tnye die kt ne sbb td die xjwb msg aku..B jwb 'B atas motor kt byn br..'

2 Jun 2007..3.15

aku rse xsdp ati,so aku msg lg tnye die kt ne, xblk lg ke...tp waktu 2 msg aku dah xberbalas..15mnit pas2 aku msg lg,
'B, awat xbls ney?'

2 Jun 2007..3.40am..

lbih kurg 10mnt kemudiaan, aku terjg dr tdo sbb dpt msg..muleny aku sgke, B yg msg..ble aku tekan je view msg, upeny, Ati yg
msg (adik b).. 'Kak Ayu, sori mengganggu..Atie nak g taw yg abg excdent..' aku terkejut, trus suh atie call aku, aku tny Atie
"Atie, ckpla btul2..jgnla main2"
"Btui K.Ayu abg xcdnt..truk jgk atie dgr kwn dia mai td..mak ngan abah br nk g tgk"
"okla..apa2 nti btau kak ayu tau..janji tau.."
"ok kak ayu..jgn rsau nti atie msg k."

Lepas ckp dgn Atie, hati aku mse 2 dh rse xsedap..sbb aku bising2 time 2..Ani n Anem (kwn 1 tmpt praktikal) pun tjge sme..

"Sbb ape Ayu?"
"Ani, hubby accident, ayu risaula td ayu msg die xbls pun.."
"Xde ape2 kot..jgn rsau sgt..tdo dl k.."

Kitorg pun baring blk tp time 2 aku dh xleh nk tdo blk..so aku tgu jer atie...tgu dan tgu..

2 Jun 2007..4.30am..

Telefon aku bunyi,aku tgk name kt skrin, atie! Aku angkt serta merta tp yg aku dgr time 2, Atie nangis teresak-esak....

"Kak Ayu, abg xdk dah.."
"Atie!!!!! ckpla btui2..jgnla main2.." tp waktu 2 dh terdetik dlm atiku xkanla owg nk main2 kul 3 pg..
"Btui kak Ayu..Atie xmain..Atie sedih sgt..mak nangis..mayat kat hospital.."
"Atieee...cmna leh xcdent.."
"atie xtau k.ayu..."
"atie..kak ayu jauh ni..atie..."
"kak ayu blkla.."
"Atiee..." talian terputus waktu 2..

Waktu 2, Ani n Anem dh tgu nk dgr ape yg jd sbenarnye..

"ani...tlg..hubby dh xde...Ani..."
"innalilah....ayu...sbr ayu...bwk mengucap..doa byk2..."

Waaaaa..saat 2 hny tuhan yg thu..aku dh cm owg gle dh waktu 2...asyik sbut..."Abgggg", "B...!!!"
aku dah xtentu arah dah...time 2 jgk aku ambil beg duit..bk n then tatap gmbr aku n arwah dlm 2..pilu hati..
Teringat aku saat akhir td berckp dgn arwah..xde tnjuk perubahan lgsung..arwah jnji nk jmp mgu dpn..teringt aku pade bj yg br bli
kt KLCC ari 2 sbb nk kuar nk jmp arwah nti...xsempat nk bt kejutan...

aku nangis xbenti..kejap2 ade owg call,msg tny aku,ucap takziah pun ade...dlm mse yg sme, ramai call nk btau yg arwah xde dah..
diorg myb ingt aku xthu lg..sedih sgt...

owg 1st aku gtau time 2, mak aku...
"Kak Ngah sbb apa"?
"Maakkk...Azzahir accdent..dia xdk dah mak...sedih mak.."
"innalillah...k.ngah jgn cmni..byk bersabar..bykkan doa...mengucp byk2..
"Maakk..."aku yang xmampu nk berckp mse 2, hny mmpu nangis jer..even dh benti kejap...pas2 aku nangis blk...

"Ayu, g la mandi...japg kitorg teman g pudu..amik bus blk png.."
Aku yg xbdy waktu 2..ikut je ckp ani...dgn lgkah yg lemah aku bgn msk toilet..tingt segala knangan ngan arwah..
5thn kitowg couple...xde jodoh upenye..sedih sgt..air mate ttp xbenti..jd teman setia mse 2..

7..30 pg kuar dr umah..amik bus dr ss14 ,pj trn kt asia jaya..naik putra benti kt masjid jamek pas2 tukar naik star...
trn kt plaza rakyat pas2 jln skit g pudu..spjg prjlnan rse mcm sume org tgk aku sbb asyik nangis jer..
Ani n anem syp je ms 2..memahami situasi aku..Trus g kaunter aku amik tiket on the spot kul 9 pg..rm35.00..
mahal gle..oleh sbb dh t'desak aku sapu je...Pas antr naik bus Ani n anem blk umah..
Wpun naik bus tambahan jer..aku xkisah dah sbb yg pntg mse 2 cpt smpi..kalau bleh nk tgk arwah dl sblm dikebumikan..

Dlm bus 2, mak sedare arwah,kitorg pgil die mak ngah..slalu msg aku gtau p'kembngan t'br..dr mule mayat smpi umah..smpila
dikebumikan..terkilan sgt waktu 2..aku nangis lg dlm bus sbb xdpt ttp arwah wat kali t'akhir..
Dugaan btul naik bus ari 2 aku smpi png kul 3ptg...pnyla lmbb smpi 6 jam sbb jln jem..smpi je kt Stesyen bus Sg nibong..mak aku dh tgu
siap tgu ngan bj kurung lg..aku salin n kitorg trus b'tolak g umah arwah..

Smpi je kt umh arwah..mak arwah dh tgu kt luar..trus aku pluk mak arwah pas2 nangis teresak2 lg...

"Sabarla ayu...nk bt cmna..ms dia dh smpai...sabarla..2 ja makcik leh pesan.."

Aku btul2 sedih waktu 2, tp kagum dgn mak arwah, kehilangan anak kesayangany..tp teguh brdiri menerime ujian illahi..
hr 2 jgk family arwah cte kt aku cmne arwah xcdent...

Arwah accdnet sndri..naik motor 125z die ms 2..jatuh kt corner atas bukit..tulang rusuk patah cucuk jantung...
Alhamdullillah..kwn2 arwah ckp diorg sempt ajar arwah mengucap..Piluny ati dgr arwah acdnt cm2...

3 Jun 2007..10.00am..

Aku naik kete ngan family arwah..kitorg g kubur..ms dlm kete lg aku dh nangis..smpi jer kt kubur rs cm xcy jer..mcm nk
pengsan..betapa pilu dan sedihnye ati ku tatap kubur arwah yg belum bernisan lg 2...
Aku sedekahkan alfatihah kepada arwah..di saat 2 aku mulai sedar yg ajal telah memisahkan aku ngan arwah..
wpun kasih sygny masih kuat di atiku..aku ttp perlu teruskan idup dan belajar utk truskan hidup tnpa arwah...
3 hr di umah arwah byk mengajar aku eri kesabaran dan kekuatan menerime ujian Allah Yg Maha Esa..Xsngk aku, arwah pun ade
bli bj bru nk jmp aku mgu dpn..sayu hati ku stiap kali tgk bj2 arwah..

6 Jun 2007...
Aku blk PJ..

26Jun 2007..

25 hr arwah pergi...aku masih dcni..kt pj..tuk truskan praktikal aku smpi bln 7 ni..rindu dan syg pd arwah masih kuat aku rskan..
walaupun tiap2 ari mst nangis ble tingat kt arwah..aku thu..idup mesti dtruskan...
Demi ms dpn aku dan keluarga,aku thu..aku xbleh trus bersedih..xslh mengingati jgn smpi meratapi..=)


p/s: ALFATIHAH buat arwahyarham Muhammad Azzahir Bin Aziz...semoga rohnya tenang di sana dan ditempatkan disamping
org2 yg beriman..Amin...

7 comments:

izaHafizah said...

xmau dah..xmmau bace..nti cedey lg..hukhuk..

misspinky said...

eRm...xyah bce..=)

forgottenheroez said...

herm... i must say, this is one of the best love story... ever~!
may his truthness lives in you, forever..

HAIL FREEDOM!!!

misspinky said...

tq tetel 4 da...=)

husainfitri said...

sedih beb...aku baru pas bc ngn art..

misspinky said...

=)

nana_gt2 said...

sedih yer..sabar je la eh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...